Varför alpackor?
För oss är svaret enkelt, de är helt fantastiska!
Men låt oss berätta lite mer om Alpackans historia så återkommer vi till alla fördelar senare.
Alpackans ursprung
Alpacka eller Vicugna Pacos som de kallas i Sydamerika är en är en kamelid, dvs nära släkt med lama, guanacon och allra mest med vicuñan som lever vilt i Anderna.
Att alpackan var närmast besläktad med vicuñan visste man inte förns år 2000 då det kunde fastställas genom DNA-teknik, detta gjorde även att benämningen av Alpackor ändrades från Lama pacos till just Vicugna pacos. Tidigare trodde man att alpackans närmsta släkting var Laman, men i ärlighetens namn så är det inte särkilt lika varann när man ser de på nära håll. En alpacka väger rimligtvis mellan 50-80 kg medans en lama kan väga upp till 200 kg.
Alpackan härstammar från Anderna i Sydamerika, främst från Peru, Chile och Bolivia. Idag räknar man med att ca 85% av jordens alpackor lever i Peru. Det har länge varit ett exportförbud av alpackor men det ändrades år 1984, då kom den första alpackan till USA och sedan dess har intresset för alpacka stigit enormt över nästan hela världen och i Europa finns nu ca 30 000 djur.
I Sverige uppskattar man att det finns ca 2000st Alpackor, att jämnföra med expelvis hästar som det finns ca 350 000 så är det fortfarande en väldigt liten skara.
Att det finns alpackor i Sverige idag tycker vi är fantastiskt, men det var ingen självklarhet för i början på 1500 talet var arten nära på att dö ut. I samband med att spanjorerna invarderade inkariket och Sydamerika dödades ca 90% av alla alpackor. Spanjorerna förstod att alpackan var viktig för inkafolket då de försåg dem med både mat och kläder.
Som tur var fanns de djurägare som lyckades fly till högre bergsknallar med sina djur och på 4000-5000 meters höjd över havet lärde sig alpackan leva tillsammans med människor.
Klimatet på de höjderna är mycket tufft, men med tiden anpassade det sig och numera är det högplatån i Anderna som räknas som alpackans hemland.
Det krävande miljön högt upp bland bergen är även en stor anledning till varför Alpackorna utvecklat sin extremt höga kvalitét på ull, som även benäms som "the fibre of god".
Ullkvalitén anses vara bland de bästa som finns i världen, och i jämnförelse med det kanske ännu mer kända Merinoull så är alpacka ännu mjukare men med samma analysvärden.
Alpackans närmsta släkting, Vicuña
3st Alpackor på Rainbow Mountain - Peru.
Alpackaull finns i 22 olika färger och med 250 olika nyanser.
Vad ska man då ha Alpackor till?
Det bör påpekas att följande text är skriven av en alpackaälskare :)
Men för oss är Alpackorna fanastiska djur som kan användas i så många olika sammanhang. Utöver den fantstiska ullen som man såklart man välja att sälja eller behålla för eget bruk, så har alpackans blotta närvaro en terapeutisk effekt på oss människor.
Att Alpackor används i terapisammanhang på många olika platser i världen tycker vi är så häftigt, och deras sätt att kommunicera väcker vår medvetna närvaro.
Vilket vi tror många i dagens samhälle har enorm nytta av.
2st utbildade terapi-alpackor besöker ett sjukhus i England. (utklipp från artikel)
Avslutningsvis bjuder vi på en punktlista nedan med Alpacka fakta.
- Har en terapeutisk och stressreducerande effekt på oss människor.
- Ett intelligent och trevligt djur.
- Om de en gång lär sig någonting, så glömmer de inte det, även om det skulle gå en lång period.
- Har ofta särpräglade personligheter vilket gör det extra kul att lära känna dom.
- Alpackans ull är 3 gånger starkare och 7 gånger varmare än fårull.
- Lever i ca 25 år.
- Har 3 magar.
- Har endast 2st tår på sin "fot", vilket blir väldigt skonsamt mot betesmarker.
- Alpackan har delad överläpp och endast tänder i underkäken vilket gör att det inte kan dra upp rötter, de väljer endast ut det finaste växtdelarna i motsats till många andra betesdjur som river och sliter upp alla växtdelar.
- Har lång dräktighet, ca 11,5 månader.
- Måste ha D-vitamintillskott under vintern
- Alpackan är fredligt djur och visar inte aggresivitet mot människor (om den inte blivit illa behandlad först).
- Är flyktdjur men generellt sett inte rädda utan tvärtom nyfikna och framåt
- Kommunicerar med ett svagt hm:ande läte, låter ungefär som när en människa försöker att prata med stängd mun.
- Är mycket utpräglade flockdjur och måste leva tillsammans i grupp av min 3st djur.
- Gillar inte beröring men är sociala på sitt sätt.
- Kan gå ute året om i svenskt klimat och klarar både ordentlig kyla & värme, dock skall de ha ett vindskydd.